Hürriyet

15 Nisan 2013 Pazartesi

Çinkonun Önemi

Çinkonun kadınların hayatında önemli bir yeri vardır. Toksik bir metal olan çinko, verem veya kolibasili bakterisi gibi mikropları yenmek için bağışıklık sistemi hücrelerine yardımcı olduğunu tespit edilmiştir. Bağışıklık hücrelerinin, özellikle çinko gibi ağır metal rezervlerini mikropları zehirlemek için bir anti-bakteri silahı gibi seferber ettiği görüldü. Bu durum, yılda yaklaşık iki milyon insanın ölümüne yol açan verem (Mycobacterium tuberculosis) ile bazı türleri sindirim ve üriner sistemde ciddi enfeksiyona yol açan e.koli vakalarında da tespit edildi. Bağışıklık sisteminin “makrofajlar” adı verilen bazı hücrelerinin dokularda bulunan patojenlerin, ölü gözelerin ve hücresel kalıntıların yutulmasından sorumlu olduklarını ve bir temizlikçi gibi çalıştığını belirten araştırmacılar, bunların bakterilerin, mantarların ve hücresel atıkların içine girebildiklerini sonra da bunları ortadan kaldırdıklarını kaydettiler. Çinkonun kadınların hayatında önemli bir yeri vardır. Yetişkin bir kadının günde 9 mg. çinko alması gerekir. Çinko, bağışıklık sistemini güçlendirir, beyaz kan hücrelerinin artışına yardımcı olur. Bunun yanı sıra, cildin güzelleşmesine katkısı büyüktür. Tırnakların daha güçlü olmasını, saçların kuvvetlenmesini sağlar. Uçukların iyileşmesinde rol oynar, regl ağrılarını hafifletir. Peki en iyi çinko kaynağı besinler hangileridir? Çinko bakımından zengin 5 besin : 1 kase leblebi = 2.5 mg. 170 gr. istiridye = 75 mg. 85 gr. yengeç = 7 mg. 85 gr. sığır eti = 6 mg. 1 kase tavuk eti = 2.9 mg.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder