Hürriyet

13 Nisan 2013 Cumartesi

Pul Biber Hakkında Ne Biliyoruz???

Hepimizin evde, lokantada kullandığımız ve vazgeçemediğimiz tatlarından birisidir kırmızı pul biber. Hele ki acıyı seviyorsak, en çok tükettiğimiz ve tuz alışkanlığı gibi yemeklerin tadına bakmadan eklediğimiz bir baharattır. Peki, doğru seçim yapılmadığı takdirde kırmızı pul biberin sağlımızı nasıl etkilediğini ve hatta karaciğer kanserine yol açtığını biliyor muyuz? Kırmızıbiber bildiğiniz yeşil biberden daha çok vitamin ve mineral içerir. Tabi ki, organik koşullarda yetişmiş ve doğal yollardan mutfağımıza girmişse! Özellikle C vitamini açısından çok zengindir. İçindeki “Capsicin” maddesi iştah açıcı özelliğinin yanında mide asitleri için dezenfekte bir maddedir. Ayrıca kırmızı biberin soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara karşı etkili olduğu bilinmektedir. Bu özelliklerinin yanında sağlıklı koşullarda üretilmemiş ve saklanmışsa işte o zaman insan hayatı için tehlike başlıyor. Aflatoksin denilen bir madde bu tür gıdalarda sıkça bulunmaktadır. Küf ortamında oluşan bu maddenin fazla olması karaciğer kanseri riskini artırmaktadır. Aflatoksin oranı Avrupa ülkelerinde 2 mg. ile sınırlandırılmış ama Türkiye’de ki oran 5 mg. civarlarındadır. Dolayısıyla kırmızı pul biber alırken dikkatli olmalısınız. Etiketsiz, son kullanma tarihi geçmiş, rengi aşırı kırmızı ve ıslak, küflü ve kötü kokuyorsa satın almayın. Bana sorarsanız en iyisi pul biberinizi evde kendiniz yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder